BIO nebo neBIO – možnost volby nebo ne?

Pokud si v paleo vybírám potraviny, můžu se rozhodovat mezi BIO a neBIO nebo BIO je jediné, které splňuje nároky opravdové stravy našich předků?

mot bio sur fond de ciel bleu

Pro mě osobně je paleo hlavně o potravinách, které jsou, pokud možno, přirozeně vypěstované nebo produkované s odkazem na přirozenost člověka lovce a sběrače. Těžko by lidé v minulosti vytvářeli velkochovy na maximalizaci produkce nebo používaly GMO (geneticky modifikované) potraviny.

Z těchto důvodů čím dál časteji vyhledávám produkty v BIO kvalitě a také drtivá většina našich produktů jsou v nabídce v BIO kvalitě. BIO kvalita mě osobně zaručuje, že například tempeh (prakticky nejím maso, ale o tom jindy) nepochází z GMO sóji nebo ghee, které používám často na smažení, neobsahuje antibiotika či éčka.

Nyní pracuji na speciální řadě produktů přepuštěného másla ghee a rozhodla jsem se, že tyto produkty budeme vyrábět pouze v BIO kvalitě. Ráda bych nyní vysvětlila, proč si myslím, že do palea a konzumace  opravdových potravin patří právě BIO kvalita.

Produkty ekologického zemědělství (BIO) nejsou jen o kvalitě produktů, ale také o podmínkách, v jakých je surovina produkovaná. U másla, respektive mléka, ze kterého se vyrábí ghee, vše začíná u podmínek krav.

Prvním rozdílem jsou podmínky chodu a strava dobytka. Zvířata v ekologickém zemědělství mají přístup k volné pastvě s dostatkem světla a čerstvého vzduchu. Zvířata jsou krmená ekologicky pěstovanými krmivy, velký důraz je kladen na kvalitu krmiva a dobrý zdravotní stav zvířete, nikoliv maximalizaci produkce. Mláďata se přednostně krmí mlékem od své matky.

Druhým rozdílem v ekologickém zemědělství je přístup k léčbě dobytka. Je zde zakázáno preventivní používání anitibiotik nebo jiných léčiv jako v případě velkochovů. Pokud je potřeba léčba, primárně se využívá přirozené léčby – homeopatika, fytoterapeutické přípravky, vitamíny a minerály. Pokud je léčba neúčinná, využívá se omezeného seznamu antibiotik za stálé kontroly veterináře. Ochranná lhůta po použití antibiotik je oproti konvenčnímu chodu dvojnásobná.

Strava a přístup k léčbě se tak odráží na kvalitě suroviny. BIO mléko má vyšší výživovou hodnotu, vyšší obsah vitamínů a minerálů (například vitamíny C a E), až dvojnásobný obsah kojnugované kyseliny lanolové (CLA), která patří do skupiny omega 6 mastných kyselin a je také významným antioxidantem. I náš výrobce ghee potvrzuje, že se BIO máslo chová ve výrobě jinak – jinak voní, jinak si při přepouštění chová.

Z výše uvedených informací mi vychází, alespoň v případě mléka, že to není otázka, zda si můžu vybrat mezi BIO a neBIO. Pokud jsem v paleo zastáncem opravdové potraviny, BIO ghee je pro mě jediná volba.

 


Zdroje:

http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/ecologica/chov_zvirat.pdf

http://www.bio-info.cz/zpravy/biomleko-obsahuje-prokazatelne-vice-bioaktivnich-latek

kyselina linolová

http://bioprodejny.info/index.php/na-sortiment/mlene-vyrobky

Tags:
3 komentáře
  • Abigail
    Odpovědět

    Ahoj, také se stravuji paleo, ale na bio moc velký důraz nekladu. Byla jsem v takzvaném ekologickém biochovu krav (jako student na praxi) a musela jsem se smát. Místnost s nadojeným mlékem byla naprosto odporná, špinavá, ještě ke všemu byla volně průchozí, takže tam běžně chodili lidé v holinkách od výkalů, poházené špinavé předměty, hardy nebyly výjimkou, rozbité dlaždičky na podlaže.. (tato místnost specielně by měla být udržována v čistotě a suchu, prostředí by mělo být omyvatelné a lehce desinfikovatelné, neměly by v té místnosti být jiné předměty než ty, které souvisí s uložením mléka). To byl jen první dojem, při přesunu dále, konkrétně k dojnicím samotným se mi chtělo brečet, každá druhá kráva kulhala (tak jako v konvenčích chovech). Toto kulhání je z 90% způsobeno nesprávnou ( A NEDOSTATEČNOU) výživou..Je sice opravdu úctyhodné že biochovy krmí svým kravám pouze krmivo, které samy vypěstovaly..ale to je to platné, když nezvládají vypěstovat dostatečné množství a už vůbec ne dostatečnou kvalitu krmiva, aby udržely krávy vitální.. Stáj byla špinavá, po kotníky se tam chodilo v kejdě, ostatně jak u většiny jiných konvenčních chovů. A abych nezapomněla, TYTO KRÁVY SI NIKDY HŘBET NA SLUNCI NEOHŘEJÍ..jsou úplně stejně zavřené pod střechou celý život, jako krávy z běžného chovu. Jediné, co je plus u BIO jsou dvojnásobné ochranné lhůty u ATB a to, že se telata odrohovávají bezbolestnou a šetrnější metodou.
    Takže prosím, zapomeňte na to, že když je na produktu nálepka BIO, tak to znamená, že tyto kravičky se mají dobře. Je to hloupost a akorát zaslepenost lidí, kteří jsou prostě moc pohodlní, než aby se zajímaly více do hloubky. A tufíž nejaké prohlášení o tom, že BIO mléko je výživnější a nevím co ještě.. opravdu jsou tyhle představy docela zcestné.
    Co se týče masných krav, ty se mají dobře ať jsou pod značkou BIO či ne. Drtivá většina (i konvenčních chovů) chová masné krávy na volných prostranstvích. Jediné co se s nimi dělá jsou povinná očkování a každoroční státní zakázky na vyšetřená krve (kvůli hlídání výskytu významných chorob). Tyto krávy si žijí spokojený živo..

    Takže. Pokud chcete pít mléko, které splňuje vaše představy o BIO produktech, najděte si chov, nejlépe se do něj zajeďte osobně podívat a přesvědčte se o tom, zda je to opravdu ”BIO” či ne, sami.
    Pokud jde o maso, nejsnažší je si z neBIO masa ořezat tuk a sníst jen maso (v případě že neznáme původ masa, podmínky chovu). Na masné výrobky si najít řezníka, který dělá svou práci poctivě, zpravidla platí, čím menší obchod, tím méně zkažený…

    Nebuďme slepí, starejme se 🙂

    11.11.2015 at 14:17

Post a Comment