V čem se liší “Grass-fed” od konvenčního ghee?

Ghee se získává přepuštěním másla, což je proces, který oddělí mléčné proteiny a laktózu a udělá z něj takřka čistý tuk. Do tuků zvířata ukládají vitamíny, ale i toxiny a jejich životospráva výrazně ovlivňuje jeho skladbu. Ghee je proto potravinou, u které je extra důležité dbát na původ a kvalitu.

Ghee, které se vyrábí z mléka (resp. másla) krav, které se pásly na trávě (tedy „Grassfed“) se svou nutriční hodnotou výrazně liší od konvenčního ghee. Krávy z velkochovů totiž mají k dispozici pouze výkrmné obilné směsi. Čerstvou trávu, jejich přirozenou potravu, za svůj život bohužel ani neochutnají. Co vše tento rozdíl v potravě ovlivní?

Vyšší obsah CLA (konjugovaná kyselina linolová)

Mléčný tuk od „Grassfed“ krav obsahuje dle dostupných studií 2-5x více CLA než tuk od krav z konvenčního chovu. CLA je poly-nenasycená mastná kyselina, která v těle působí jako antioxidant, chrání před rakovinou, cukrovkou a srdečními chorobami a pomáhá tělu spalovat tuky při nadváze.

Více minerálů a vitamínu A, E a K2

Tráva jako krmivo zajišťuje kravám pravidelný přísun vitamínů a minerálů. Nejmarkantnější rozdíl oproti výkrmným obilným směsím je obsah betakarotenů a vitamínu K1. Máslo od „Grassfed“ krav má charakteristickou nažloutlou barvu, která značí vyšší obsah betakarotenu, prekurzoru vitamínu A. Hojně je v „Grassfed“ ghee obsažen také velmi důležitý a opomíjený vitamín K2, který vzniká při fermentaci vitamínů K1 v žaludku krav.

Grassfed ghee také obsahuje větší množství účinného antioxidantu vitamínu E a minerálů jako železo, draslík, zinek, fosfor a sodík.

Lepší tukový profil

Grassfed máslo a tím pádem i ghee dle studií obsahuje až o 50% více omega-3 mastných kyselin. Zároveň má také lepší, méně aterogenní složení mastných kyselin celkově. Obsahuje větší množství vhodnější kyseliny stearové a menší množství kyselin palmitové a myristové, které snáze zvedají LDL cholesterol.

Prevence civilizačních nemocí

Dle observačních studií se ukazuje, že v oblastech, kde lidé jedí vysoký podíl grassfed mléčného tuku, je úmrtnost na srdeční choroby až o 69% nižší a výskyt těchto nemocí je nižší obecně. Když sečteme vysoké antioxidační schopnosti, vyšší obsah vitamínů, a lepší spektrum mastných kyselin, tak tyto závěry zase tak překvapivé nejsou 🙂

Už jste vyzkoušeli, jak Grassfed ghee chutná? Poznáte na jazyku, jaká nutriční pecka to je?

Nutric Grassged Ghee BIO - přepuštěné máslo 220ml

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.