Kakaové boby – Lepší než čokoláda

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších dobrot na světě. Kakaové boby jsou však tím, co jí dává její nezaměnitelnou chuť a také pozitivní výživové vlastnosti. Samotné boby navíc neobsahují přidaný cukr a nejsou průmyslově zpracované, takže čokoládu v mnoha ohledech předčí. V tomto článku si ukážeme, jak si kakaovými boby zpestřit stravu a získat všechny zdravotní benefity jejich konzumace.

Pár kakaových bobů denně pro zdraví

Kakaové boby lze snadno nazvat super-potravinou. Pouhých cca 50g, množství, které se vám pohodlně vejde do dlaně, obsahuje průměrně:

  • 6g Vlákniny, 24% DDD (doporučené denní dávky)
  • 6,6mg Železa, 38% DDD
  • 130mg Hořčíku, 33% DDD
  • 1mg Manganu, 56% DDD
  • 1mg Mědi, 50% DDD
  • 44,8mg Kofeinu

 

https://www.instagram.com/p/BDXdTeUAKBB/

 

Nepražené kakaové boby jsou navíc, dle metody měření ORAC, na váhu nejsilnějším antioxidantem na světě. Přibližně 4 vrchovaté lžíce mletých kakaových bobů vám umožní využít všechny přítomné antioxidanty (polyfenoly, flavanoly, katechiny).

Máme k dispozici již řadu dlouhodobých observačních studií, které ukazují, že pravidelná konzumace čokolády a tím spíše kakaových bobů snižuje riziko srdečních onemocnění. Konzumace kakaových bobů  totiž zvyšuje zdravý HDL cholesterol a chrání rizikový LDL cholesterol před oxidací.

Konzumace kakaových bobů také zlepšuje kognitivní schopnosti a podporuje dobrou náladu díky obsaženým látkám jako kofein, theobromin a také díky stimulaci produkce fenylethylaminu a anandamidu v lidském těle.

Velmi pozitivní je také spektrum obsažených tuků. Nejvíce zastoupená je kyselina olejová z kategorie zdraví prospěšných mono-nenasycených mastných kyselin.

Jak zařadit kakaové boby do stravy?

Kakaové boby lze jíst celé tak, jak jsou nebo je můžeme nadrtit či namlít na menší kousky. Možností jejich využití je pak opravdu spousta, záleží jen na fantazii a chuťových buňkách.

  • Celé boby jako trvanlivá svačina na cesty.
  • Nadrcené boby jako jedna z ingrediencí pro domácí zdravé „müsli“.
  • Kousky bobů jako křupavá součást zmrzliny, muffinů nebo sušenek
  • Rozemleté kakaové boby pro dochucení a dobarvení při sladkém pečení
  • Jemně mleté boby pro zpestření ovocných smoothie
  • Kokosové mléko s mletými kakaovými boby jako ta nejlepší horká čokoláda
  • Mleté boby jako ozvláštnění bylinných čajů či kávy
  • Jako ingredience pro výrobu domácích raw tyčinek spolu s datlemi a sekanými oříšky
  • Základní surovina pro výrobu domácí čokolády

 

https://www.instagram.com/p/BGYg1rpAKKw/

No Comments

Post a Comment