Kakaové boby – Na původu záleží

Věděli jste, že kakaové boby z Madagaskaru mají výrazně jinou chuť, než ty z Ekvádoru? Na původu záleží, je to informace, která nám může leccos o kvalitě potraviny prozradit. Odrůda, země původu a způsob zpracování jsou všechno parametry, které mají vliv na chuť i výživovou hodnotu.

Jak vznikají kakaové boby?

Kakaovník pravý produkuje květy přímo na svém kmeni. Z těch pak vyrostou plody, které váží asi 0,5kg a obsahují 40 – 60 kakaových bobů. Po sklizení se nejprve plody nechají přirozeně fermentovat a poté se suší na slunci. Přibližně po 1 – 2 týdnech jsou syrové boby připravené ke konzumaci. Jde tedy o naprosto přirozenou potravinu zcela bez zásahu potravinářského průmyslu.

Pražené nebo nepražené?

Když vystavíme boby vysokým teplotám, tak přijdou o obsah vitamínu citlivých na teplotu, jako například vit. C a také o část svého antioxidačního potenciálu. Toto je problém zejména u běžně dostupných čokolád, kde jsou kakaové boby jako vstupní surovina v masové výrobě praženy za teplot přes 250°C. Nepražené boby jsou z nutričního hlediska mnohem cennější. Pokud vybíráme pražené boby pro jejich specifickou chuť, tak dejme přednost těm, které jsou praženy šetrněji, za nižších teplot a dále nezpracovány.

Která ze tří základních odrůd je vám charakterem nejblíž?

V současné době se na světě pěstují tři základní odrůdy Kakaovníku pravého: Trinitario, Forastero a Criollo. Každá má svůj unikátní charakter, každá je něčím zajímavá. Která osloví právě vás?

cocoa-beans-373813_1920

Criollo „vzácný“

Je pěstována ve střední a jižní Americe, v Karibiku a na Srí Lance. Tato odrůda je velmi náchylná na vlivy prostředí a proto i náročná na pěstování. Tvoří pouze 5% světové produkce kakaových bobů a proto se z ni vyrábějí jen ty nejexkluzivnější čokolády. Její chuť je popisována jako jemná, velmi komplexní, s malým obsahem klasické čokoládové chuti, ale bohatými druhotnými chutěmi a dlouhým trváním. Typické je její snadno rozpoznatelné sladké aroma a jemná krémovost. Obsahuje také vyšší koncentraci theobrominu než jiné odrůdy.

Forastero “všestranný”

Je nejčastěji pěstovanou odrůdou na světě, zejména v Africe, Ekvádoru a Brazílii. Je daleko odolnější vůči nemocem a vlivům prostředí než Criollo a má také mnohem vyšší výnosnost. Její chuť je popisovaná jako hořká s krátkým trváním, doplněná zemitými tóny s oříškovým nádechem. Při výrobě čokolády se používá spolu s jinými boby, protože dodává dojem plné chuti. Má řadu poddruhů jako Amelonado, Cundeamor and Calabacillo, z nichž poslední jmenovaný je nejrozšířenějším.

Trinitario “smíšený”

Legenda o jeho původu vypráví, že hurikán smetl všechny tehdejší kakaovníky Criollo na ostrově Trinidad a když bylo vysazeno na jejich místě Forastero, tak se začaly spontánně objevovat nové hybridní stromy, které byly pojmenovány Trinitario. Tento druh kombinuje to nejlepší z obou odrůd. Je odolný a výnosný jako Forastero, ale zachovává si prémiové chuťové vlastnosti Criolla. Je to nyní nejrozšířenější druh kakaových bobů pro výrobu výběrové čokolády.

Nutric kakaové boby

Nutric nabízí všechny tři nejrozšířenější druhy kakaových bobů. Criollo pochází z Madagaskaru, kde je odrůda pěstována na plantážích Ambolikapoky v BIO kvalitě. Trinitario bereme výhradně z plantáže pana Millota z údolí řeky Sambirano na Madagaskaru, kde jsou kakaovníky pěstovány bez použití pesticidů a umělých hnojiv. Forastero máme z plantáže Fazenda Sempre Firme v Brazílii z malé evropské čokoládovny Åkesson Organic. Více se o bobech, které jsme pro vás vybrali, dozvíte na stránkách e-shopu tady.

Znát původ a odrůdu kakaových bobů je důležité, ovlivňují jejich chuť a výživovou hodnotu. Zajímejte se, odkud pochází potraviny, které nakupujete! Vaše chuťové buňky a zdravé tělo se vám odvděčí.

https://www.instagram.com/p/BDbQyxRgKJp/

 

No Comments

Post a Comment