Konopné mléko

Už jste někdy zkusili konopné mléko? Je to jednoduché, připravíte si ho doma za 3 minuty.

Ja osobně ho používám do zeleninového smoothie, do kokosové kaše nebo pro syna místo batolecího mléka (zde jsou tedy zatím spíš pokusy 🙂 )

Konopné semínko posiluje imunitní systému, reguluje hladinu cholesterolu a dodává energii. Je doporučováno při nemocech srdce, oběhového systému a pro lepší pamět.

Dále obsahuje nenasycené esenciální mastné kyseliny, tedy kyselinu gama linolenovou a kyselinu olejovou. Poměr mezi oběma nenasycenými mastnými kyselinami omega-3 alfa linolenová a omega-6 linolová kyselina je v semínku 1:3.

Obsahují všechny základní aminokyseliny, vitamíny (A, B, B1, B2, B3, B6, PP, C, E aF) a minerály (draslík, hořčík, vápník, hořčík, fosfor, zinek).

Nyní už se podíváme na postup pro přípravu konopného mléka.

IMG_3384

1. Namočte neloupané konopné semínko do vody na několik hodin, nejlépe přes noc. Máme vyzkoušený poměr 100g semínka na 1 litr čisté vody.

2. Slijte vodu ze semínek, vložte semínka do mixéru a přidejte 1 litr čisté vody.

3. Mixujte po dobu asi 3 minut.

4. Vytvořené mléko z mixéru slijte do připravené nádoby přes plátno – můžete použít tenký cedník nebo plátno. Mě se osvědčila obyčejná látková plena.

5. Vytořené mléko uchovejte v lednici a zkonzumujte nejlépe okamžitě. Pokud uchováváte mléko v ledici, za několik hodin se voda oddělí od sedimentu ze semínek, ale stačí zase promíchat a mléko je zase skvělé.

6. Chuť mléka můžete vylepšit rozmixovanou datlí nebo banánem.

7. Dobrou chuť.

 

Post a Comment