Makové mléko

Mléko je pro mě osobně velké téma. Ja osobně mléko nepiju vůbec, ale neustále čtu, jak je mléko důležité pro obsah vápníku. O to víc je takhle informace pak vyzdvihovaná u malých dětí. Synovi budou skoro dva roky a snažíme se zbavit “zlozvyku” umělého mléka. Kromě konopného mléka, o kterém jsem psala jindy, zkoušíme také makové mléko, které má vynikající obsah vápníku. Co do obsahu vápníku je mák jedním z nejbohatších zdrojů s 1360mg/100g; ve srovnání mléko obsahuje asi 10x méně vápníku.

Pro makové mléko můžete použít černý mák, na který narazíte v obchodě, ale já osobně doporučuji sehnat si bíly mák. Ta chuť bílého máku je úplně jiná – oříšková a nemá typickou hořkost. S černým mákem se v mléce nedá srovnat.

Makové mléko z bílého máku

1. Mák namočíme do vody na několik hodin, klidně přes noc v poměru 100g na 1litr vody.

2. Vodu i s mákem vložíme do mixéru a mixujeme po dobu asi 3 minut.

3. Nyní mixované makové mléko scedíme přes jemné sítko nebo plátno.

4. Scezený mák už nemá další užitek, nejsou v něm žádné živiny.

5. Mléko uchováváme v lednici a konzumujeme nejlépe okamžitě. Pokud mléko uchováme v lednici delší dobu, za několik hodin se voda oddělí od sedimentu z máku, ale stačí zase promíchat a mléko je zase skvělé.

6. Chuť mléka můžete vylepšit rozmixovanou datlí nebo stevií.

7. Dobrou chuť.

3 komentáře
  • Jitka
    Odpovědět

    Kde, prosím, kupujete bílý mák? Dělám mléko z modrého máku, také mi chutná, ale ráda bych zkusila pro změnu mám bílý, ani jsem netušila, že existuje :-). Díky, Jitka

    1.3.2016 at 20:54
  • Michal
    Odpovědět

    Do Prahy na trhy je to trochu z ruky tak to zkusím na http://www.paleo-doupe.cz/sortiment/bily-mak-100-g-trs Mléko z modrého máku mi jede tož zkusím ten bílej…

    27.5.2016 at 14:06

Post a Comment