Plantainové chipsy

Slovo plantain jsem poprvé četla od Lucky Grusové z facebookové skupiny o paleu, která básnila o plaintainových hranolkách. Mám ráda zeleninové hranolky všeho druhu. A navíc, pokud je plantain taková exotická potravina – je to zeleninový banán – musela jsem to také vyzkoušet.

Plantain je zeleninový banán – speciální odrůda Musa, která roste celoročně. Plantain je zelený a hodně šrobovitý, syrový se nedá jíst, leda, že dozraje a mírně zežloutne. Pro jeho vysoký obsah škrobu a neutrální chuť se hodí spíš pro přípravu slaných jídel.

Já jsem vybrala chipsy, protože se z banánu dělají jednoduše a ta chuť je úžasná, prakticky k nerozeznání od chipsů z brambor. Nekecám!

plantain

Co budeme na recept potřebovat (1 porce):

1 ks zeleného plantainu (pozor, může najít i žlutý, ale takový je již dozrálý, mírně nasládlý a ten se do receptu nehodí)

2 lžíce olivový olej nebo kokosový olej (dle vaší preference chuti, kokosový olej předtím nutno rozpustit)

sůl

IMG_3496

Jak budeme postupovat:

1. Rozehřejeme si troubu na 170°C.

2. Plantain oloupeme. Nejlépe tak, že jednu stranu řízneme podélně a poté již slupku odloupneme rukou.

3. Nakrájíme ho na plátky o průměru 2 milimetry. Nebojte se je mít tenké, lépe potom budou křupat.

4. Plátky rukou promícháme společně s olejem a solí. Nebojte se plátky osolit pořádně, protože v průběhu pečení se sůl vstřebá.

4. Plátky klademe na plech, vymazaný olejem nebo vyložený pečícím papírem, jeden vedle druhého, nepřekrýváme.

5. Plantain pečeme předehřáté troubě 15 minut, po dopečení necháme asi 5 minut odpočinou, potom vyndaváme.

Dobrou chuť!

Tags:
No Comments

Post a Comment