FIT (racionální) dieta - Co jíst? Povolené a zakázané potraviny, tabulka

FIT dieta je pojetím racionální diety, která je kompromisem výživových a všeobecných doporučení pro širokou veřejnost. Je založena na vyváženém příjmu živin, který podporuje zdraví a optimální fungování těla. Při této stravě je důležité dbát na pestrou škálu potravin a především jejich kvalitu.

Doporučení kladou důraz především na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semena, kvalitní bílkoviny (drůbež, ryby, tofu, vejce a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, jako je jogurt nebo tvaroh). Dále by měly být součástí FIT stravy zdravé tuky, jako je olivový olej nebo avokádový olej. Naopak by se mělo omezit či vynechat potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru, rafinované obiloviny a bílé pečivo, příliš slané a tučné potraviny, a také vysoce zpracované výrobky obsahující umělé přísady a konzervanty.

S dodržováním FIT stravování lze nejen podpořit dlouhodobé zdraví, ale docílit i snížení hmotnosti. Racionální stravování také klade důraz na zdravý přístup k jídlu a myšlenku, že žádná potravina není zcela nevhodná. Zásadní jsou ale jejich množství. FIT dieta je vhodná pro dlouhodobé dodržování, ale i na kratší období mezi jinými typy diet a dietními programy (jako je například keto stravování, nebo program Whole30).

Groceries

Co jíst při FIT stravě?
Stáhněte si tabulku potravin povolených při racionálním FIT stravování.

food guideline table

POVOLENÉ POTRAVINY V RÁMCI RACIONÁLNÍHO STRAVOVÁNÍ

Dieta je zaměřena na kvalitní potraviny v jejich základní podobě. Hlavní podíl tvoří v jídelníčku zelenina, ovoce a zdroje kvalitních bílkovin. Sacharidy se do jídelníčku zařazují prostřednictvím celozrnných příloh, škrobnaté zeleniny, luštěnin a ovoce. Jejich množství by nemělo být neomezené, ale zásadní je především jejich kvalita. Jídelníček je doplněn o menší množství zdravých tuků a olejů než je tomu v případě nízkosacharidového, keto, nebo paleo stravování.

A

ZDROJE BÍLKOVIN

Bílkoviny je možné vybírat jak z živočišných, tak rostlinných zdrojů. Doporučuje se zařazovat do jídelníčku různé typy bílkovin, aby byl zajištěn příjem všech typů aminokyselin. Vyhýbat byste se však měli nadměrné konzumaci tučných a zpracovaných bílkovin, jako jsou uzeniny, či tučné masné výrobky. Dávejte přednost bílkovinným potravinám s nižším obsahem nasycených tuků (luštěniny, tofu, ořechy, libová masa, vejce…). Luštěniny by se měly stát pravidelnou součástí jídelníčku alespoň 5x týdně. Další užitečné rady pro výběr živočišných zdrojů bílkovin naleznete v tomto článku.

Vybírat můžete z těchto druhů potravin:

  • Maso: drůbeží (kuřecí, krůtí, křepelčí, slepičí, kachní, husí…), hovězí, telecí, skopové, jehněčí, králičí, libové vepřové, kozí, zvěřina (bažant, bizon, divočák, holoubata, jelen, krocan, srna…)
  • Vnitřnosti (játra, jazyk, morek, žaludky, srdce, ledvinky, mozek…)
  • Kvalitní uzeniny s nižším obsahem tuku (šunka, párky, salámy...)
  • Ryby (candát, ďas mořský, halibut, losos, makrela, okoun, platýs, pstruh, sleď, štika, tilapie, treska, tuňák, úhoř, žralok atd.)
  • Mořské plody (humr, krab, krevety, chobotnice, olihně, kalamáry, langusty, mušle, slávky, ústřice…)
  • Vejce (husí, kachní, křepelčí, slepičí atd.)
  • Rostlinné bílkoviny (tofu, tempeh, seitan, luštěniny: hrách, cizrna, čočka…)
  • Mléčné výrobky s nižším obsahem tuku - do 3,5 % (acidofilní mléko, jogurty, kefír, podmáslí atd.)
  • Mléko (kravské, kozí, ovčí)
  • Mléčné výrobky s obsahem tuku do 30 % (zakysaná smetana, cottage, lučina, mozzarella, palouček, tvaroh, tvarůžky, halloumi)
  • Mléčné výrobky s obsahem tuku nad 30 % v menším množství (máslo, smetana, tvrdé sýry: brie, camembert, eidam, gouda, fetta, hermelín, parmezán…)
B

Zelenina a ovoce

Zelenina a ovoce by měla zabírat přibližně polovinu vašeho každého talíře. Převažovat by měl příjem zeleniny. Ovoce a zeleninu upřednostňujte čerstvou a sezónní, nicméně své benefity (vitaminy, minerální látky a vlákninu) si zachovává i tepelně upravená, nebo mražená. Pravidelně také zařazujte zeleninu fermentovanou, která mimo zmíněné benefity obsahuje i zdraví prospěšná probiotika. Pro zpestření a obsah mikroživin zařazujte i výhonky a klíčky.

Vhodná je zelenina:

  • listová (všechny saláty, čekanka listová, chřest, kopřiva, mangold, pak choi, polníček, rukola, špenát…)
  • kořenová (batáty, brambory, celer, křen, mrkev, pastinák, petržel, ředkve, řepa, tuřín, zázvor…)
  • košťálová (brokolice, čínské a hlávkové zelí, kapusta, kedlubna, květák, romanesco, růžičková kapusta…)
  • další druhy (cibule, česnek, dýne, pór papriky, rajčata, lilky, cuketa, okurky, rajčata…)
  • výhonky a klíčky (mungo klíčky, bambusové výhonky, naklíčené luštěniny a byliny…)

Ovoce:

  • bobule a lesní plody (angrešt, borůvky, brusinky, hrozny, jahody, maliny, ostružiny, rybíz...)
  • jádrové ovoce (jablka, hrušky, kdoule, mišpule, šípek…)
  • peckoviny (broskve, meruňky, nektarinky, švestky, třešně…)
  • citrusy (citrón, grep, mandarinka, pomelo, pomeranč…)
  • exotické a tropické ovoce (ananas, banány, datle, fíky, kaki, kiwi, mango, papája…)
C

OBILOVINY A OBILNÉ PRODUKTY, LUŠTĚNINY

Obiloviny a pseudoobiloviny mohou být v rámci vyváženého FIT jídelníčku střídmě konzumovány. Podstatná je ale jejich kvalita. Vybírejte je v co nejméně upravené podobě - vyhýbejte se hladkým a vysoce vymletým moukám (tzv. bílým moukám), nebo instantním kaším a pufovaným/extrudovaným výrobkům. Obiloviny si ve své co nejméně upravené podobě, tj. celozrnné, uchovávají nejvíce cenných látek a vlákniny. Pečivo vybírejte celozrnné, žitné, nebo volte domácí.

  • obiloviny (pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, rýže, čirok, proso…)
  • pseudoobiloviny (amarant, pohanka, quinoa…)
  • výrobky z nich (celozrnné mouky, pečivo, těstoviny, bulgur, vločky, kuskus, rostlinné nápoje…)

Pokud si luštěnin dopřejete v rámci hlavního jídla větší množství, budou mimo bílkovin i bohatým zdrojem kvalitních sacharidů. Vybírat můžete ze všech druhů luštěnin:

  • cizrna, čočka, fazole, hrách, sója…
  • i dalších výrobky (luštěninové těstoviny apod.)
D

Tuky

Tuky jsou důležitou součástí jídelníčku. Jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin. V jídelníčku střídejte tuky živočišné i rostlinné ve snaze o jejich ideální zastoupení. Živočišné tuky jsou obsaženy jako součást masa a mléčných výrobků, másla, nebo sádla. Rostlinné nalezneme v olejích, semenech, nebo ořechách. Jako zdroj kvalitních tuků zařazujte denně hrst ořechů, semen, nebo přidávejte panenské oleje do hotových pokrmů nebo salátů.

Vhodné zdroje tuků:

  • Avokádo a avokádový olej
  • Olivy a olivový olej
  • Oleje z ořechů a semen: lněný, z vlašských ořechů, …
  • Olej pro tepelnou úpravu smažením: rafinovaný olivový, nebo řepkový bezerukový
  • Živočišné tuky: ghí - přepuštěné máslo, máslo, omezeně sádlo, lůj...
  • Ořechy: kešu, lískové, makadamové, vlašské, para, pekanové, piniové, mandle…
  • Semena: dýňová, lněná, chia, sezamová, konopná, slunečnicová,...
E

BYLINKY, KOŘENÍ A OCHUCOVADLA

Zdravé jídlo by nemělo být mdlé, naopak. Využijte jakékoliv druhy bylinek a jednodruhového koření. Vybírat můžete také:

  • z kořenících směsí bez vysokého obsahu soli a bez cukrů
  • lahůdkového droždí, octů (balsamico, jablečný, rýžový…)
  • kakaa, karobu
  • kokosový aminos
  • miso pasta, kvalitní sojová omáčka
  • kvalitní majonézy nebo kečupu bez cukru, hořčice

Sladit můžete v malém množství:

  • medem
  • čekankovým sirupem
  • cukernými alkoholy (např. xylitol), nebo dalšími přírodními sladidly (stévie)
  • ovocem (banány, jablky, datlemi)
F

Nápoje

Pitný režim by měl být, stejně jako i u jiných výživových směrů, tvořen především vodou a neslazenými nápoji. Zařazovat lze ale i ředěné ovocné a zeleninové šťávy, čaj a kávu, nebo fermentované nápoje s nižším obsahem cukrů - např. kombucha. Alkohol je doporučovaný jen v malém množství (např. suchá vína).

  • voda,
  • čaje
  • káva
  • masové a zeleninové vývary
  • domácí nápoje bez cukrů
  • kombucha a další fermentované nápoje
G

Ostatní povolené potraviny

Mezi další potraviny, které je možné zařazovat patří:

  • Houby: hlíva ústřičná, žampiony, hřiby, droždí…
  • Mořské řasy: nori, kombu, arame, wakame, dulse, …
  • Proteinové nápoje bez cukru a kvalitní proteinové tyčinky
  • Tapioka a tapiokové perly

Čemu se při FIT stravování vyhnout

Pro FIT stravování je nejdůležitější vynechání vysoce průmyslově zpracovaných potravin v nejvyšší možné míře. Jednotlivé skupiny potravin (maso, vejce, obiloviny, ryby, luštěniny…) výrazně omezeny nejsou.

A

NEVHODNÉ POTRAVINY

Mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny, které se všeobecně nedoporučují patří:

  • margaríny
  • kořenící směsi s obsahem soli a cukrů
  • sladkosti (bonbony, tyčinky, čokoláda…)
  • jemné pečivo (sladké i slané - listové aj., např. různé prodávané koláče, croissanty, donuty, slané kapsy apod.)
  • instantní jídla, vč. instantních kaší s vysokým obsahem cukru
  • levné a nekvalitní uzeniny a masné výrobky, lahůdky (hotové pomazánky, saláty…)
  • mražená jídla a mražené polotovary
  • solené balené potraviny
  • snídaňové cereálie a levné typy musli směsí, nebo tyčinky s polevami
  • slazené nápoje typu limonád, instantní káva a čaje

Doporučení se mimo průmyslově zpracované potraviny vztahují také k úpravám potravin, nedoporučuje se často konzumovat pokrmy:

  • smažené
  • připálené (při grilování, pečení)
  • uzené potraviny

Použité zdroje

[1] AVENUE, 677 Huntington, BOSTON a MA 02115, 2019. Healthy Eating Pyramid. The Nutrition Source [online] [vid. 2024-02-25]. Dostupné z: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-pyramid

[2] LIFETIME FITNESS AND WELLNESS, 2024. Dietary Guidelines: Foods and Nutrients to Increase. Dietary Guidelines: Foods Nutrients to Increase [online] [vid. 2024-02-25]. Dostupné z: https://courses.lumenlearning.com/suny-fitness/chapter/dietary-guidelines-foods-and-nutrients-to-increase

[3] WHO, 2020. Healthy diet [online] [vid. 2021-08-05]. Dostupné z: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[4] WHO, 2023. No level of alcohol consumption is safe for our health [online] [vid. 2023-12-17]. Dostupné z: https://www.who.int/europe/news/item/04-01-2023-no-level-of-alcohol-consumption-is-safe-for-our-health