O Vánocích k vám vozíme do 20. 12. Nový rok zahajujeme od 2. 1. Krásné svátky.
Low carb (zkráceně LC, LCHF nebo česky nízkosacharidová strava) je především návratem k normálnímu a pro člověka přirozenému stravování. Nejedná se o krátkodobou dietu, ale spíše o trvale udržitelný životní styl, podobně jako paleo strava.
Oproti běžné stravě obsahuje low carb výrazně méně sacharidů a obvykle naopak vyšší množství zdravých tuků. Stejně jako paleo způsob stravování vychází také low carb do značné míry ze stravy našich nejstarších předků lovců a sběračů a zároveň se opírá o roky vědeckého výzkumu a nezvratitelných důkazů.
Ať už jsou vaše aktuální cíle jakékoli, nízkosacharidové stravování může být dobrou volbou. Vhodně sestavená low carb strava slouží nejen pro nastavení optimálního zdraví a udržení zdravé hmotnosti, je také skvělým nástrojem pro hubnutí a vhodná může být i v případě snahy o nabírání.
Pro více informací si přečtěte samostatný článek o Low carb stravování. Nezapomínejte také na pravidla, která by měla splňovat každá zdravá dieta.
Nízkosacharidová dieta je postavena na živočišných bílkovinách, neškrobové zelenině a zdravých zdrojích tuků, doplněných o tučné mléčné výrobky a ovoce s nízkým obsahem sacharidů.
Při LC stravování si můžete dopřát všechny možné kvalitní zdroje živočišných bílkovin, tedy různé druhy masa, vnitřností, ryb, mořských plodů a vajec, doplněné na rozdíl od paleo stravy také o tučné mléčné výrobky.
Při výběru masa i mléčných výrobků se snažte dbát také na jejich kvalitu a původ. V případě uzenin pečlivě kontrolujte složení. Další užitečné rady pro výběr živočišných zdrojů bílkovin naleznete v článku Paleo povolené a zakázané potraviny.
Na výběr máte ze všech druhů masa, ryb, mořských plodů, vajec a mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku.
Hlavní přílohu při nízkosacharidovém způsobu stravování tvoří nejčastěji neškrobová zeleninu. Škrobová zelenina je zařazována spíše výjimečně kvůli vyššímu obsahu sacharidů. Brambory jsou pak obvykle zcela vyloučeny a nekonzumují se.
Vždy preferujte čerstvou zeleninu bez znaků plísně, ideálně bio, farmářské, vypěstované lokálně.
Zaměřte se především na neškrobovou zeleninu.
Tuky jsou dobrým zdrojem energie, který nás dokážou zasytit na delší dobu. Díky sníženému příjmu sacharidů při LC stravě je třeba dbát na jejich dostatečné množství. Zároveň jsou zásadní pro řadu metabolických procesů a správné fungování hormonů.
Preferujte kvalitní tuky zpracované pouze mechanicky a ne chemicky, zejména pak panenské (nezpracované / nerafinované) oleje. U živočišných tuků dbejte na zdroj a věnujte pozornost odchovu zvířete – dejte přednost pastevnímu, volnému chovu. S konzumací ořechů a semínek to nepřehánějte.
Zdravé zdroje tuků:
V rámci nízkosacharidového stravování jsou zařazovány především bobule a lesní plody, ostatní ovoce je z důvodu vysokého obsahu sacharidů buď nedoporučeno nebo pouze výjimečně.
Z ovoce vybírejte především bobule a lesní plody.
Využívat můžete jakékoli dostupné bylinky a koření. Bát se nemusíte ani soli. Vyvarujte se pouze kořenícím směsím obsahujícím cukr a vysoké množství soli (například grilovací koření, polévkové koření a podobně).
Jídlo můžete oživit všemi možnými bylinkami a jednodruhovým kořením.
Pitný režim tvoří především voda, která může být doplněna kvalitní kávou. Doporučujeme pořídit kávu zrnkovou z některé z kvalitních pražíren a vždy čerstvou si namlít doma. Případně můžete při nákupu požádat o její namletí. Dále je vhodné popíjet vývary nebo domácí nápoje bez cukru, jako různé čaje, kefír z tibetské houby, kombuchu, limonádu z tibi krystalků a podobně. Občas si můžete dopřát také některé druhy alkoholu s nižším obsahem sacharidů, například sklenku suchého bílého vína.
Vzhledem k tomu, že je při low carb stravování snahou umírnit příjem sacharidů, pro klasická sladidla plná cukru zde není místo. Povolená jsou pouze sladidla s nízkým nebo ideálním množstvím cukru zahrnující stévii, xylitol a erythritol. Výjimečně můžete použít malé množství čekankového sirupu.
Mezi další potraviny, které si můžete dopřát v rámci nízkosacharidového stravování, patří:
Stejně jako je tomu například u paleo stravy či keto diety, jsou i v rámci nízkosacharidového stravování ze stravy vyřazovány veškeré obiloviny (pšenice, oves, ječmen, žito, rýže, čirok, proso, kukuřice, ...) a pseudoobiloviny (quinoa, amarant, pohanka). Stejně tak i veškeré produkty z nich (pečivo jako chléb, rohlíky, housky, muffiny, croissanty, koblihy, koláče a další, cereálie, palačinky, vafle, těstoviny, tortilly, pizza, mouka, ...)
Dále se při low carb stravě doporučuje vyhnout se všem druhům luštěnin a produktů z nich vyrobených (fazole, arašídy, cizrna, čočka, hrách, sója, tofu, miso, tempeh, ...)
Na rozdíl od zmíněné paleo stravy či programu Whole30 jsou pak při LCHF vyřazeny také brambory a další škroby, jako například tapioka (obvykle dostupná v podobě škrobu, mouky nebo tapiokových perel).
Vzhledem k tomu, že je low carb strava s nízkým obsahem sacharidů, pro cukr ani další sladidla zde není místo. Kromě povoleného xylitolu, erythritolu a stévie jsou tak ze stravy vyřazena veškerá sladidla a výrobky, které je obsahují.
To zahrnuje (ale neomezuje se ) kromě klasického bílého řepného nebo hnědého třtinového cukru také med, javorový sirup, datlový sirup, kokosový cukr, glukózo-fruktózový sirup, kukuřičný sirup, agáve sirup či třtinovou melasu. Povolena nejsou ani bezkalorická umělá sladidla (aspartam, sukralóza, sacharin, ...). Vzhledem k vysokému obsahu cukru, přestože v přirozené podobě, se nedoporučuje ani sušené ovoce (datle, fíky, meruňky, rozinky, ...)
Stejně jako při každém zdravém způsobu stravování jsou i při low carb vyřazeny rostlinné tuky (margaríny) a oleje (slunečnicový, řepkový, kukuřičný, konopný, palmový, sezamový, lněný, arašídový, sójový, z rýžových otrub, z hroznových jader, z chia semínek, …).
[1] NOAKES, Tim, Jonno PROUDFOOT a Sally-Ann CREED. Revoluce v opravdovém jídle: Radikální a udržitelný přístup ke zdravému stravování. Publixing, 2017. ISBN 978-0-9927573-7-3.
[2] SISSON, Mark. Primal Blueprint: přeprogramujte své geny pro optimální váhu, dokonalé zdraví a neomezenou energii. Vyd. 1. V Praze: Blue Vision, 2014. ISBN 9788087672167.